PISMO SV. OCA IVANA PAVLA II NADBISKUPU FRANIĆU

Pismo Sv. Oca Ivana Pavla II. nadbiskupu Franiću povodom 50-te godišnjice svećeničkog rođenja

Časnom bratu FRANI FRANIĆU nadbiskupu splitsko-makarskom

Budući da se nalazimo u vremenu kada Ti slaviš pedesetu godišnjicu Tvoga svećeničkog ređenja Mi koristimo tu prigodu koja nam se pruža da Ti uputimo ovim pismom, Časni Brate, za dan kad ćeš slaviti uspomenu na taj posebno važan događaj. Naše zaslužene čestitke i da tim čestitkama pridružimo Naše najbolje želje i Našu odanost i Našu bratsku ljubav.

Rado pak izražavamo žarku želju da tvoji svećenici, redovnici i vjernici budu u što većem broju na dan kad se bude slavila u tvoju čast uspomena pedesete godišnjice tvoga svećeničkog ređenja. Tebe su naime svi svećenici, redovnici i vjernici kada si postao njihov biskup, pred 26 godina, prihvatili velikim poštovanjem pa će ti oni, vidjevši tvoj dosadašnji pastoralni rad sada ponovno, sa svojim obiteljima, izraziti svoje poštovanje i ljubav. Sada prije svega razmišljaj o Božjoj velikodušnosti kojom te je Bog nekoć obdario i sada obdaruje dajući ti veliku milost da budeš sudionik Njegova vječnog svećeništva.

Zaista si savjesno vršio razne svećeničke službe pred pedeset godina među vjernicima u Splitu; poslije pak, pošto si bio ubrojen među Apostolske nasljednike, rado si se čitav predao vršenju biskupske službe uz pomoć velikih Božjih milosti kojima si se dostojno i ustrajno služio. Također mislimo da iz zahvalnosti za tako dug put kojim si prošao imaš dovoljno razloga da sada, intimno združen s našom žarkom molitvom, hvališ Boga davaoca svih dobrih milosti kojima si se vjerno služio za napredak svoj iza napredak svoje Crkve kojom si kompetentno upravljao i sada upravljaš.

Veoma lijepa i vrlo potrebna nova splitska konkatedrala jasno svjedoči o tvom velikom djelu. Na isti način svjedoče o tvojoj neumornoj apostolskoj revnosti tvoja pastoralna djelatnost u biskupiji koja ti je bila povjerena kao i drugi značajni pothvati na području duhovne kulture i ustrajni pothvati na posvećenju svećenstva i redovništva.

Vidjevši sve to, a da o drugim tvojim djelatnostima ne govorimo, odajemo ti zasluženu pohvalu i priznajemo ti tvoju čvrstu, nepokolebivu idokazanu vjernost i poslušnost Nama i ovoj Apostolskoj Stolici.

Pošto smo sve to ispitali, Časni brate, Mi ti želimo da budeš radostan zbog svih tih lijepih ostvarenja pa da prigodom svoga biskupskoga i svećeničkog jubileja primiš našu zaslužnu utjehu. Mi te molimo ponovno da blagonaklono primiš ovu našu pohvalu kojoj dodajemo ponovne čestitke. Naše iskrene želje da doživiš još veće pohvale i časti. Tome neka bude svjedočanstvo i garancija Naš Apostolski blagoslov koji Ti podjeljujemo srcem koje te ljubi, Časni brate, tebi i svima koji su ti blizu.

Dano u Vatikanskoj palači 15. studenoga 1986.
devete godine našega Pontifikata Ivan Pavao II., s.r.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s