PAPA IVAN PAVAO II SE NEĆE ODREĆI PAPINSKE SLUŽBE

Dio pisma Bogdanu Maleševiću (objavljeno 2000.g. u knjizi Putovi Dijaloga 2)

Dragi prijatelju,

Primio sam Zlatno pero i pročitao do kraja, jučer i danas, Vaš prikaz moje knjige. Najljepša Vam hvala za tako potresan za mene prikaz, koji Vam je izišao iz Vaše oštre inteligencije i osjetljivog srca. U svemu se s Vama, mogu reći, savršeno slažem u procjeni stanja Crkve danas. Mogao bih dodati da tiskate u CIJELOSTI knjigu nadbiskupa Milinga. Držim da se i u toj knjizi odražava dramatično stanje naše Crkve danas. U tom svijetlu promatram još dvije najnovije činjenice, koje Vama intimno saopćavam, da ostanu inter nos, za sada.

  1. To je knjiga kardinala i nadbiskupa milanskog Karla Marije Martinija. Slušao sam naime kratki komentar te knjige jučer na TG 1 u rubrici A Sua immagine. Kardinal je u toj knjizi/ili knjižici (nisam točno mogao razumjeti) dao prijedlog da se što prije sazove IL SINODO UNIVERSALE DEI VESCOVI, nakon što su održani sinodi particolari: europski, američki, afrički, azijski, oceanijski. Međutim, dok su ti partikularni sinodi imali savjetodavni značaj za papu, kardinal Martini traži za taj univerzalni sinod da bude imao obavezan značaj, s ovlastima odlučivanja. Treba primjetiti da on taj SINOD ne zove KONCIL, jer da je sazivanje Koncila pravo pape. Ali kratko je primjetio komentator te knjige, da bi taj Univerzalni sinod imao iste ovlasti kao i Koncil: razlika je samo u imenu, a ne i stvari. U tom se programu, napisanom u knjizi, traži reforma Crkve s konkretnim prijedlozima, među kojima su spomenuta dva na televiziji: fakultativni brak za svećenike i dozvola ređenja žena za đakone i svećenički red. Može se nagađati da se tu traži i široka demokratizacija Crkve: vjerojatno ograničenje papine vlasti biskupskim kolegijem i ograničenja biskupske “autokracije” u biskupiji, a vjerojatno i ograničenje župnikove vlasti u župi sa strane župskog pastoralnog vijeća. Da li se tu predviđa i govor i nova tumačenja nekih temeljnih vjerskih istina: O Presvetom Trojstvu, o uskrsnuću Isusovu, o nazočnosti Isusovoj u Presvetoj Euharistiji (samo simbolična) itd. Dakle, po mom predviđanju osnovala bi se ANTIKRISTOVA CRKVA…
  2. A sada mi dolazi jedna asocijacija na um, a to je vijest da se predlaže, a ne zna se od koga konkretno, za novog papu kardinala Puljića, najmlađeg kardinala. Odmah sutradan, u broju Slobodne Dalmacije od 24. 10., kardinal Puljić odgovara da “on i svi drugi mole za što duži život pape Ivana Pavla, II“. Iz toga nazrijevam da mu je ta ponuda došla od nekih biskupa, vjerojatno preko kardinala Martinija, ali pod strogom tajnom, da prihvati ODMAH tu kandidaturu kako bi oni proglasili da je papa Ivan Pavao II NESPOSOBAN da upravlja Crkvom. Tako bi Puljić postao oruđe za konstituiranje te nove Antikristove crkve.

Ali se vidi da Puljić ne prihvaća da postane antipapa nego treba čekati dok ovaj papa umre… Dakle, ključnu bi ulogu među tim biskupima svijeta, koji se proglašuju kao REFORMATORI CRKVE i kao oni koji dopunjuju II Vatikanski sabor, a tih ima u Crkvi mnogo, možda čak i većina, igrao član Družbe Isusove, bivši profesor Novog zavjeta, dr. Karlo Maria Martini, kardinal najuglednije biskupije u Italiji, poslije rimske biskupije. Ja se sjećam da je, ne tako davno, isti kardinal, u vlastito ime, predlagao fakultativni brak svećenika, premda svi znamo da se ovaj papa svim svojim snagama protivi i fakultativnom braku svećenika i primanju svetog svećenickog reda od žena. Ta gore spomenuta knjiga, potresla je čitavu Italiju, a možda i čitav katolički svijet. Ne vjerujem da taj kardinal nije izabran od nekog već konstituiranog odbora za sazivanje UNIVERZALNOG SINODA BISKUPA koji je izrado PROGRAM TOGA UNIVERZALNOG SINODA BISKUPA S ODLUCUJUĆIM OVLASTIMA, A NE SAMO SAVJETODAVNIM ZA PAPU KOJI BI ONDA MORAO PRIHVATIT I VEĆINSKO GLASOVANJE TOGA UNIVERZALNOG SINODA. Tako papa ne bi više bio IZNAD KONCILA, nego KONCIL IZNAD PAPE.

Vjerujem da se papa Ivan Pavao II neće svojevoljno odreći svoje papinske službe. Stoga bi se moglo dogoditi da ga se zatvori nasilno u Vatikan ili pak da se premjesti rezidencija novog pape u neki drugi europski ili američki grad.

(…)

Srdačno Vas pozdravlja Vaš u Kristu i dragoj Gospi Kraljici mira (…)

Vaš Frane Franić

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s